Shirimatundaproject

hulp/bouw aan scholen en andere maatschappelijke doelen in Moshi, Tanzania

Reisverslagen 2019


We zijn gisteren 13 februari goed aangekomen in Moshi. Het was te laat om nog naar het project te gaan dus zijn we in de stad gebleven. Vandaag zijn we naar het project gegaan waar we buitengewoon vriendelijk werden ontvangen.

We hebben alvast voorbereidingen getroffen voor morgen zodat we goed aan de slag kunnen.

Geert heeft al geoefend voor de marathon. Hij loopt hard en Henk fietst met hem mee.  Het is nog steeds een probleem om goed met de website om te gaan.

 

1e week 

Eerst besloten in overleg met de directeur Mussa wat te doen. Dat wordt dus verder gaan met het hek. weer een klaslokaal opknappen en wat elektriciteit. Onze vaste werkers waren zo present en tot onze grote verbazing komt ook Pasco aanfietsen. Het hele jaar geprobeerd om contact met hem te krijgen wat niet lukte. Wat blijkt....zijn telefoon was kapot en hij had geen telefoonnummers. Door de mannen wordt gestart met het hekwerk en de vrouwen met schilderen. Marlies en Frank, 2 Belgen uit Gent en familie van Mon zijn een week bij ons om te helpen. Het zijn harde werkers en ze hebben hun taak zo door. Ze blijven maar een week bij ons en gaan dan door naar Zanzibar. Ze hadden het heel goed naar hun zin bij ons en wij met hen. En wij vinden het dan ook verdrietig als we afscheid moeten nemen. 

 

Geert, die op 3 maart de hele marathon loopt, gaat aan zijn programma beginnen. Hij hardlopend en Henk op de fiets. De hitte speelt Geert af en toe parten maar gelukkig start de marathon vroeg in de morgen. Hij heeft veel geld opgehaald om  te kunnen besteden aan speeltoestellen voor de kinderen. Geert heeft een smid daarvoor opdracht gegeven en het eerste speeltoestel, een schommel, is al afgeleverd. Wij hebben de kleuterschool natuurlijk ook een bezoekje gebracht. In een klas zitten daar 155 kleutertjes en 2 juffrouwen om al die kleintjes bezig te houden. Maar er is een discipline die je in Nederland niet kent.Wat zullen ze blij zijn met de speeltoestellen.

 In het weekend zijn we op safari geweest. We hebben heel veel dieren gezien en hebben er echt van genoten. Op maandag weer verder met het werk. 


2e week


De palen van het hekwerk worden geplaatst. Dat is een zware klus, maar toch schiet het lekker op. Het is wel warm waar ze aan het werken zijn dus het water is bijna niet aan te halen. 

De poorten aan de voorzijde worden zwart geschilderd en het puntje goud. Dat ziet er goed uit!!!De vrouwen zijn ook gestart met het schilderen in het klaslokaal. Alle kozijnen moeten worden vervangen omdat ze allemaal zijn aangevreten door de termieten. Dat wordt morgen gedaan. Daarna worden de ramen en het glas geplaatst. Ook het systeemplafond moet er nog in en dan alles schilderen. Dus er is nog een hoop werk te doen.

Alle mannen zijn op volle kracht bezig met de omheining. Het betreft de achterzijde van de schools

De betonnen palen staan er nu allemaal in beton gestort in.  Het zwaarste werk is nu gedaan. Nu beginnen ze aan het gaas en draad en daarna nog de draad met dunne draadjes vastzetten. Ze liggen goed op schema. Als het een beetje meezit wordt het plafond in het klaslokaal dat we aan het opknappen zijn, ook nog gemaakt. Dat zou mooi zijn want dan heeft het klaslokaal meteen een betere uitstraling.

Het afgelopen jaar dat we er niet waren hebben ze bloemperken gemaakt waar nu al volop bloemen in staan. Ze zijn er erg trots op. Iedere dag wordt er water gegeven. Dat moet ook wel want het is verschrikkelijk droog. Maar over een paar weken begint de regentijd en dan is er zoveel water dat je dat ook zo beu bent.

De speeltoestellen van Geert worden nu geplaatst. Een glijbaan, turnrekken, familieschommel op de basisschool als op de kleuterschool. Ze worden door een knechtje van de smid geverfd voordat ze geplaatst worden maar de verf krijgt niet de kans om te drogen. En natuurlijk is er altijd weer een nieuw probleem. De stove, kachel, in de keuken van de basisschool is totaal versleten en veel te klein. Het is nog een gemetselde kachel waar de stenen uitvallen. Wat doen we? Naar Mr. Samada de smid. Die heeft ook de kachel voor de dagopvang gemaakt en die is heel goed. Het moet een grote kachel worden voor 5 potten met 2 kachelpijpen. 3 grote potten en 2 kleinere.

We besluiten dat de kachel hard nodig is. De smid kan beginnen en heeft beloofd dat eind volgende week de kachel klaar is. Kunnen wij er nog van genieten. Vanmiddag gaan we op huisbezoek bij onze 3 werkers. Eigenlijk zouden wij maar naar een gaan maar dat kan niet. Ze zijn zo trots als we komen dat we maar besloten hebben om naar allemaal te gaan. We hebben uitdrukkelijk gezegd dat ze niet van alles voor de dag moeten halen maar we zullen zien. Als eerste gaan we naar Alex die samen met zijn 3 kinderen en ouders in een paar krotten woont. Zijn vader is 98 en zijn moeder 88. Vader scharrelt buiten nog wat rond maar moeder blijft binnen. Ze voelen zich geweldig vereerd dat we op bezoek komen. 

Geert had van een speelgoedwinkel van alles gekregen wat wij aan de kinderen konden geven. Zo had hij van Nike 10 voetballen gekregen. Die werden op het schoolplein al intensief gebruikt. Ook Barbiepoppen die we mee namen op huisbezoek. De 2 jongste meisjes kregen een pop. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ze waren. Ze mochten niet uit de doos. ( misschien zitten ze daar nog wel in )  We namen ook Minions mee die, als je op de buik drukte, geluid gaven. Opa wist niet wat hij zag en hoorde. Elke keer duwde hij per ongeluk op de buik en kreeg hij weer geluid.  Fantastisch,

De gezinnetjes van Alex en Augustini hadden samen voor eten gezorgd. wat we met smaak hebben opgegeten. Daarna naar Joseph die natuurlijk ook weer voor eten had gezorgd. We leggen er ons maar bij neer en eten zoveel als we kunnen.


 3e week 


Er moet nog hard gewerkt worden aan het hekwerk maar het ziet er naar uit dat het gaat lukken. Op woensdag wordt de grote poort geplaatst en dan kunnen onze werkers beginnen met het planten van de plantjes. Daaraan zitten flinke doorns zodat iedereen zich wel bedenkt om over het hek te klimmen.

Omdat er te weinig kookpotten waren en de oude kachel niet meer goed functioneert hebben we een kachel besteld voor 5 kookpotten en twee schoorstenen. Die is vandaag geplaatst. Dat was een heel karwei omdat in de onderkant wel 30 zakken van een soort lavazand zijn gedaan om de hitte langer vast te houden. Daarna moest hij met man en macht omgedraaid worden. Vanaf morgen kunnen de koks er gebruik van maken. In het klaslokaal wordt nog begonnen aan het plafond. Dat zit iedere keer tegen omdat er niet genoeg panelen zijn. We komen 3 pakken tekort. Dan komen ze vrijdag, dan zaterdag en eindelijk komen ze dan op de dag dat wij 's avonds naar huis vliegen. Blijken het echter de verkeerde te zijn. We laten geld achter voor Mussa, de directeur, die er achteraan zal gaan. dat is ook gebeurd 

Na twee weken waren ze er en heeft Joseph ze er in gemaakt. Dus weer een karwei klaar.Het schilderwerk, glas in de ramen en het plafond.  

Vandaag hebben we met Issa de marathonroute gereden. Het is een zwaar parcours met veel berg op en berg af. Er doen geweldig veel lopers mee en het wordt dus een hele happening. 800 voor de hele marathon en 6000 voor de halve. Daarnaast nog veel 5 km. lopers. op zondag vertrekken Geert en Henk al vroeg. De rest probeert langs het parcours Geert te volgen. Op de 12 en de 18 km. lukte dat. Mussa, leraressen, onze werkers, de smid en zijn knechtjes waren allemaal naar Moshi gekomen om Geert te supporteren. Geert had super gelopen en eindigde van de 800 lopers als 148ste. Met z'n allen op een terras, onder het genot van een glas bier, Geert proficiat toe gedronken en het einde van ons verblijf daar.

 

Vandaag de laatste dag. Zoals gewoonlijk moet op alle fronten nog van alles gedaan worden. er moet nog het nodige opgeruimd worden, uitleg gegeven, handen geschud. Buiten op het plein waren alle kinderen bij elkaar geroepen en moesten wij uitleg geven hoe de klassen netjes te houden. Vooral het stoten van de schoolbanken tegen de muren geeft veel beschadigingen. Er ligt nu een belofte dat, als ze het nieuwe klaslokaal netjes houden, ze allemaal een kleinigheidje krijgen. we zullen zien. Om 22.00 rijden we naar de luchthaven om via Dar es Salaam en Kigali in Rwanda weer naar Brussel te vliegen. We hebben weer heel veel kunnen bereiken.